Składniki:
mąka, 2,5 szkl.
mleko, 0,5 szkl.
woda , 0,5 szkl.
drożdże, 30 g
olej , 1 łyżeczka
sól, szczypta
koncentrat pomidorowy , 1 słoiczek
oregano, 1 łyżeczka
zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
bazylia, 1 łyżeczka
czosnek , 1 łyżeczka
cebula, 4 szt.
pieczarki , 30 dkg
szynka, 30 dkg
ser żółty, 0,5 kg
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Iwona (Sosnowiec)
(Głosów: 1002)
Przygotowujemy rozczyn z drożdży, zalewając je mlekiem letnim, mieszamy do roztopienia i odstawiamy.
Mąkę przesiewamy do wcześniej przygotowanej miseczki, mieszamy dokładnie, aż do całkowitego rozpuszczenia. Zawartość szklanki wlewamy do naczynia z mąką, dodajemy resztę wody, sól oraz łyżeczkę oleju. Całość dokładnie rozrabiamy, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Ciasto na pizzę jest dobrze wyrobione, gdy nie przykleja się do dłoni i jednocześnie nie jest za suche. Miseczkę z ciastem odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Smarujemy blachę olejem. Wyrośnięte, na nowo wygniecione ciasto, rozprowadzamy równomiernie po całej blaszce.
Ciasto smarujemy koncentratem i posypujemy całość wszystkimi ziołami oraz czosnkiem. Cebulę z pieczarką podsmażamy, wegetujemy i pieprzymy, przestudzone wykładamy na ciasto.
W plasterkach albo pokrojoną w kostkę szyneczkę posypujemy całość. Ścieramy drobno ser i posypujemy. Można oprószyć ser papryką słodką w proszku dla lepszego wyglądu.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180-200 stopni i pieczemy około 20 min.