Przepis konkursowy

DOMOWA PIZZA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka, 2,5 szkl.
mleko, 0,5 szkl.
woda , 0,5 szkl.
drożdże, 30 g
olej , 1 łyżeczka
sól, szczypta
koncentrat pomidorowy , 1 słoiczek
oregano, 1 łyżeczka
zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
bazylia, 1 łyżeczka
czosnek , 1 łyżeczka
cebula, 4 szt.
pieczarki , 30 dkg
szynka, 30 dkg
ser żółty, 0,5 kg
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Iwona (Sosnowiec)
(Głosów: 1002)


Zostań mistrzem kuchni

Przygotowujemy rozczyn z drożdży, zalewając je mlekiem letnim, mieszamy do roztopienia i odstawiamy. Mąkę przesiewamy do wcześniej przygotowanej miseczki, mieszamy dokładnie, aż do całkowitego rozpuszczenia. Zawartość szklanki wlewamy do naczynia z mąką, dodajemy resztę wody, sól oraz łyżeczkę oleju. Całość dokładnie rozrabiamy, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Ciasto na pizzę jest dobrze wyrobione, gdy nie przykleja się do dłoni i jednocześnie nie jest za suche. Miseczkę z ciastem odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Smarujemy blachę olejem. Wyrośnięte, na nowo wygniecione ciasto, rozprowadzamy równomiernie po całej blaszce. Ciasto smarujemy koncentratem i posypujemy całość wszystkimi ziołami oraz czosnkiem. Cebulę z pieczarką podsmażamy, wegetujemy i pieprzymy, przestudzone wykładamy na ciasto. W plasterkach albo pokrojoną w kostkę szyneczkę posypujemy całość. Ścieramy drobno ser i posypujemy. Można oprószyć ser papryką słodką w proszku dla lepszego wyglądu. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180-200 stopni i pieczemy około 20 min.
Grillowany Camembert z borówką i orzeźwiającą sałatką
Grillowany Camembert z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 3973
Wesołe ciasto pełne jajek
Wesołe ciasto pełne jajek
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 131
Leśny mech
Leśny mech
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 69
Kremowe Risotto z grzybami leśnymi, marchewką i łososiem
Kremowe Risotto z...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 4
Mango lassi
Mango lassi
30 min. 2 łatwy
Głosów: 2392
GALARETKOWIEC
GALARETKOWIEC
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 7