Składniki:
marchewka, 200g
cebula, 50g
olej, 100ml
mąka pszenna, 150g
jogurt grecki Tolonis, 100g
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
jajka, 3szt
zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
sól, pieprz, 1/4 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Anna (Wola Radłowska)
(Głosów: 37)
Marchewkę oraz cebulę obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki. Do jogurtu i oleju dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i roztrzepane jajka. Następnie wsypujemy starte warzywa, sól, pieprz i zioła prowansalskie-dokładnie mieszamy. Ciasto ma mieć konsystencję średnio gęstą (jak na racuchy), gdyby było zbyt rzadkie można dodać odrobinę mąki. Do formy na muffinki wkładamy osłonki i uzupełniamy ciastem do 3/4 wysokości, pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni-do uzyskania złotego koloru. Ilość składników pozwala na przygotowanie 12 szt.