Składniki:
mąka, 150 g
masło, 100 g
cukier, 50 g
jajko, 1 szt.
gładki ser biały, 1 kg
jaja, 6 szt.
żółtka, 3 szt.
biała czekolada, 200 g
cukier puder, 250 g
kwaśna śmietana 22%, 600 ml
cukier puder, 5 łyżek
Składniki suchego ciasta na spód szybko zagnieść i schłodzić. Ciastem wyłożyć spód tortownicy i upiec na rumiano w piekarniku rozgrzanym do 200℃ (około 15 minut), ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Do 9 żółtek dodać cukier puder i miksować na wysokich obrotach (jak na kogla-mogla). Następnie dodawać stopniowo ser cały czas miksując. Białą czekoladę rozpuścić na parze i dodać do masy cały czas miksując. Do 6 białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Następnie połączyć delikatnie łyżką, bądź mikserem na wolnych obrotach z masą serową. Przykryć masą serową i piec w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do 160℃ przez około 40 minut. Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i posmarować wierzch sernika. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180℃ na 15 minut.