Składniki:
Szpinak Baby Vital Fresh, 300g
Makaron niskowęglowodanowy spaghetti, 300g
Mleko skondensowane light, 100ml
Czosnek, 2 ząbki
Cebula, 1 sztuka
Ser pleśniowy light, 100g
Mieszanka: prażonego słonecznika, sezamu, siemienia lnianego, chili, czosnku suszonego, 2 łyżki
Jajka Ale Jaja, 2 sztuki
Sól, wg smaku
Pieprz, wg smaku
Olej rzepakowy, łyżeczka
Pomidorki koktajlowe, 4 sztuki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Daria (Poznań)
(Głosów: 235)
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przekładamy makaron do okrągłego żaroodpornego naczynia.
Ubijamy jajka i zalewamy nimi makaron.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i rozduszony czosnek. Do cebuli i czosnku dodajemy szpinak, podduszamy na małym ogniu, aż zmniejszy swoją objętość. Dodajemy mleko, ser, gotujemy aż zgęstnieje. Dodajemy mieszankę: prażonego słonecznika, sezamu, siemienia lnianego, chili, czosnku suszonego, przyprawiamy wg smaku. Powstałym sosem zalewamy makaron Na wierzch wykładamy połówki pomidorów
Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C.