Przepis konkursowy

SZPINAKOWA ZAPIEKANKA, CZYLI ZDROWIE NA TALERZU
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Szpinak Baby Vital Fresh, 300g
Makaron niskowęglowodanowy spaghetti, 300g
Mleko skondensowane light, 100ml
Czosnek, 2 ząbki
Cebula, 1 sztuka
Ser pleśniowy light, 100g
Mieszanka: prażonego słonecznika, sezamu, siemienia lnianego, chili, czosnku suszonego, 2 łyżki
Jajka Ale Jaja, 2 sztuki
Sól, wg smaku
Pieprz, wg smaku
Olej rzepakowy, łyżeczka
Pomidorki koktajlowe, 4 sztuki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Daria (Poznań)
(Głosów: 235)


Zostań mistrzem kuchni

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przekładamy makaron do okrągłego żaroodpornego naczynia. Ubijamy jajka i zalewamy nimi makaron. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i rozduszony czosnek. Do cebuli i czosnku dodajemy szpinak, podduszamy na małym ogniu, aż zmniejszy swoją objętość. Dodajemy mleko, ser, gotujemy aż zgęstnieje. Dodajemy mieszankę: prażonego słonecznika, sezamu, siemienia lnianego, chili, czosnku suszonego, przyprawiamy wg smaku. Powstałym sosem zalewamy makaron Na wierzch wykładamy połówki pomidorów Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Omlet Mistrzów
Omlet Mistrzów
30 min. 2 łatwy
Głosów: 5
Truskawkowe wspomnienie
Truskawkowe wspomnienie
30 min. 2 łatwy
Głosów: 7
Polędwiczki drobiowe w cieście curry z sosem jogurtowym
Polędwiczki drobiowe w...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 130
Gołąbki w sosie śmietanowo- pieczarkowym
Gołąbki w sosie...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 13
Szpinakowa rozkosz
Szpinakowa rozkosz
30 min. 4 łatwy
Głosów: 8
Spaghetti z tuńczykiem
Spaghetti z tuńczykiem
30 min. 2 łatwy
Głosów: 5