Składniki:
jajka, 5
mąka pszenna, 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana, 1/2 szklanki
cukier, 1 szklanka
proszek do pieczenia, 1 łyzeczka
serek mascarpone, 500 g
śmietana 30 procentowa, 400 ml
cukier waniliowy, 1 opakowanie
żelatyna, 5 lyzeczek
mandarynki, 1/2 kg
mus jabłkowy, 1słoik
galaretki pomarańczowe, 2
cukier, 2 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor:
Krystyna (Śrem)
(Głosów: 2)
Z jajek, mąki, proszku do pieczenia i cukru upiec biszkopt i zostawić do ostygnięcia. Mus jabłkowy podgrzać w garnku, dodać kilka pokrojonych mandarynek, wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić i wylać na biszkopt. Rozpuścić żelatynę w 3 łyżkach wody i ostudzić.Śmietanę ubić na sztywno. Mascarpone zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żelatynę, zmiksować. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać, wylać na mus jabłkowy, udekorować mandarynkami i wstawić do lodówki, aby masa stężała.