Przepis konkursowy

GULASZ Z KURCZAKIEM , SZPINAKIEM I POMIDORKAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Filet z piersi kurczaka Świat Drobiu , 300 g
Szpinak Baby Vital Fresh lub Szpinak mrożony w brykiecie Mroźna Kraina, 300 g lub 9 brykietów mrożonego
Pomidorki krojone Nasza spiżarnia, 200 g
Śmietana 30 % Mleczna Dolina, 200 ml
Cebula, 2 duże
Olej rzepakowy Kujawski, 2 łyżki
Sól, według uznania
Pieprz, według uznania
Przyprawa do potraw Doprawka lub Kucharek, według uznania
Papryka słodka mielona / chili mielone, według uznania
Ryż długoziarnisty Supreme, 4 saszetki po 100 g
Masło, Pół łyżki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Mariola (Medyka)
(Głosów: 25)


Zostań mistrzem kuchni

Cebule obieramy , kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej. Cebulę wsypujemy na patelnię i smażymy na tłuszczu do momentu zeszklenia. Gdy cebula jest już zeszklona dodajemy wcześniej umytego i pokrojonego w kostkę kurczaka. Podsmażamy wszystko razem do momentu zarumienienia kurczaka mieszając wszystko i doprawiając według uznania przyprawą do potraw, solą i pieprzem. Gdy kurczak się już zarumieni na patelnię dodajemy pomidorki krojone z puszki. Wszystko razem mieszamy do momentu dokładnego połączenia. Następnie dodajemy umyty i pokrojony w paski świeży szpinak lub mrożony szpinak w brykiecie lekko rozdrobniony na mniejsze kawałki. Dodany szpinak oprószamy solą, pieprzem i przyprawą. Mieszamy wszystko w celu dokładnego połączenia. Gdy składniki na patelni nam się ładnie połączą ze sobą wlewamy śmietanę. Czekamy do momentu wrzenia. Jeżeli potrzeba ponownie doprawiamy wszystko do smaku według uznania. Można dodać także odrobinę chili mielonego jeżeli ktoś lubi. Następnie zmniejszamy ogień na mały i dusimy wszystko 20 minut od czasu do czasu mieszając. Do kipiącej wody z dodatkiem Kucharka, soli i masła wkładamy saszetki ryżu i gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Gdy wszystko jest już gotowe odcedzamy ryż. Bierzemy nie za wysoki kubeczek lub mniejszą miseczkę wsypujemy do niej ryż i lekko ugniatamy łyżką na górze. Bierzemy talerz i nakładamy na nim gulasz w kształcie dużej kropki. Następnie na sos dodajemy ryż odwracając kubek/miseczkę do góry dnem tak aby ryż się nie rozsypał. Górkę ryżu oprószamy papryką słodką mieloną. SMACZNEGO !! :))
Żeberka w sosie własnym
Żeberka w sosie własnym
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 4
Warkocz Góralki
Warkocz Góralki
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 97
Sernik na zimno z owocami
Sernik na zimno z owocami
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 323
Spaghetti ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietankowym
Spaghetti ze...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 12
Zapiekanka a la Risoletto
Zapiekanka a la Risoletto
30-60 min. 6 średni
Głosów: 0
Spaghetti z anchovies, zielonymi oliwkami oraz tuńczykiem
Spaghetti z anchovies,...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 40