Składniki:
mule, 0,5 kg
szalotka, 3 szt.
czosnek, 3 ząbki
chilli, 1 szt.
tagiatelle, 1 opakowanie
cukier, 1 łyżka
pomidory pelatti, 0,4 kg
woda, 3 łyżki
natka kolendry, 1 szt.
oliwa z oliwek, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Przemysław (Poznań)
(Głosów: 22)
Mule myjemy i przekładamy na sito aby je osuszyć, na patelni posmarowanej delikatnie oliwą szklimy szalotkę i czosnek, następnie dodajemy pomidory i doprawiamy je solą, pieprzem, chilli i cukrem. Całość redukujemy do poziomu gęstego sosu, następnie dodajemy ugotowany wcześniej makaron (koniecznie al dente, gdyż dojdzie on na patelni z sosem) chwilę podgrzać i zestawić z ognia. Włożyć mule do garnka dodać 3 łyżki wody i postawić na dużym ogniu, podgrzewać aż do otwarcia się muszli, ok. 3-4 minut. Przełożyć otwarte mule na patelnie (zamknięte muszle należy wyrzucić) dodać makaron z sosem, delikatnie podgrzać i wymieszać, na koniec dodać natkę świeżej kolendry.