Przepis konkursowy

BANANOWO-SERNIKOWE MARZENIE Z WIŚNIOWĄ SORBETOWĄ GALARETKĄ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jajka (rozmiar min. L), 5 szt
cukier, 100 g
mąka, 150 g
banany, 1 kg
masło lub margaryna, 300 g
cukier puder, 1 szkl.
galaretka cytrynowa, 1 szt.
gorąca woda (do rozpuszczenia galaretki), 250 ml
waniliowy serek homogenizowany, 600 g
cukier puder, 0,5 szkl.
żelatyna spożywcza, 4 łyżki
gorąca woda (do rozpuszczenia żelatyny), 0,5 szkl.
wydrylowane wiśnie, 500 g
galaretka wiśniowa, 2 szt.
gorąca woda (do rozpuszczenia galaretki), 400 ml
margaryna, 1 łyżka
mąka, kilka szczypt
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Artur (Warszawa)
(Głosów: 9)


Zostań mistrzem kuchni

Biszkopt: Jajka z cukrem ubijamy na puszystą białą masę. Dodajemy mąkę i chwilę mieszamy. Formę natłuszczamy i posypujemy mąką, wlewamy całą masę do tortownicy. Formę wkładamy do piekarnika i pieczmy 20-25 minut w 180ºC. Biszkopt powinien się ze złocić. Najlepiej sprawdzić czy się upiekł przy pomocy patyczka. Po włożeniu i wyjęciu z ciasta nie powinno się nic przykleić. Po upieczeniu odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia. Następnie przekrawamy na dwie połówki w poprzek. Masa bananowa: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Obrane banany rozgniatamy w prasce do ziemniaków lub widelcem. Miękkie masło (lub margarynę) miksujemy z cukrem pudrem. Gdy powstanie puszysty krem stopniowo wrzucamy rozgniecione banany, nie przerywając mieszania. Następnie wlewamy ostudzoną (ale nie zastygłą) galaretkę. Całość miksujemy. Formę tortową wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy połówkę biszkoptu, wlewamy masę bananową, przykrywamy drugą połowa biszkoptu i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Masa serowa: Żelatynę roztapiamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wlewamy serki homogenizowane, dodajemy jajka, cukier puder i całość mieszamy. Gdy powstanie jednolita masa wlewamy powoli roztopioną żelatynę i miksujemy jeszcze chwilę. Wyciągamy formę tortową z lodówki i wlewamy masę serową na biszkopt. Ponownie umieszczamy ciasto w lodówce na ok. 1 godzinę. (W tym miejscu, jeżeli mamy na ochotę wysypujemy masę serową wydrylowane, posypane cukrem i odsączone wiśnie). Galaretka sorbetowa: Galaretki roztapiamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Wiśnie rozdrabniamy w blenderze. Do tak przygotowanej masy wlewamy ostygniętą galaretkę i mieszamy. Wyciągamy formę tortową z lodówki i wlewamy galaretkę sorbetową na masę serową. Całość wstawiamy do lodówki na min. 12 godzin.
Malinowa radość na serku mascarpone!
Malinowa radość na...
30-60 min. 6 średni
Głosów: 27
Cytrynowa perliczka
Cytrynowa perliczka
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 32
Sałatka warstwowa z pierożkami tortellini
Sałatka warstwowa z...
30-60 min. 8 średni
Głosów: 66
Tort Dobosz
Tort Dobosz
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 43
Najprostszy chleb domowy
Najprostszy chleb domowy
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 31
Marchewkowa rozkosz czyli treningowe ciasto marchewkowe
Marchewkowa rozkosz...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 12