Przepis konkursowy

SZPINAKOWY MECH NA ŻYTNIEJ TARCIE
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka żytnia , 300 g
otręby owsiane, 2 łyżki
jogurt naturalny typu greckiego Tolonis, 3 łyżki
sól, 1 łyżeczka
olej, 1 łyżka
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
wybrane zioła Prymat, szczypta
jajko Ale Jaja, 1 sztuka
filet z piersi kurczaka Świat Drobiu, 250 g
szpinak baby Vital Fresh, 300 g
czosnek, ząbek
pomidor, 1 sztuka
mozzarella Sottile Gusto, 1 kula
sól i pieprz, szczypta
opcjonalnie feta,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Monika (Łask)
(Głosów: 181)


Zostań mistrzem kuchni

Składniki na ciasto łączymy ze sobą (najlepiej użyć mąki żytniej pół na pół z mąką pszenną) formujemy kulę i wkładamy do zamrażarki na 5 minut. Następnie formę wykładamy ciastem (ciasto nakłuć widelcem, żeby podczas pieczenia się nie podniosło). Formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach około 10-15 minut. Gdy ciasto się piecze robimy farsz. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy i podsmażamy na patelni lub gotujemy na parze. Na rozgrzanej patelni podsmażamy czosnek i dodajemy stopniowo szpinak, doprawiając solą i pieprzem. Podpieczoną tartę wyjmujemy z piekarnika, układamy na niej kurczaka i przykrywamy go szpinakiem (+ewentualnie pokrojoną fetą), układamy pomidora i mozzarellę. Ponownie zapiekamy (8-10 minut). Ozdabiamy bazylią i... BON APPETIT! :)
Tarta śliwkowa
Tarta śliwkowa
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 65
Tiramisu
Tiramisu
30-60 min. 8 średni
Głosów: 7
Tort bezowy ze świeżymi figami
Tort bezowy ze...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 1562
Makaron z tuńczykiem, szpinakiem i serem feta
Makaron z tuńczykiem,...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 3502
Sałatka z brokułem i ananasem
Sałatka z brokułem i...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 53
Pierś w ziołach z brokułami i szpinakiem
Pierś w ziołach z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 3051