Przepis konkursowy

TORT ELEGANT
Zdjęcie przepisu
Składniki:
margaryna, 1
cukier, 1,5 szkl
kakao, 3 łyżki
cukier wanilinowy, 1 szt
woda, 6 łyżek
jajka, 4 szt
mąka, 1,5 szkl
proszek do pieczenia, 3 łyżeczki
olejek rumowy, 6 kropli
małe masło roślinne, 1 kubek
cukier puder, 3/4 szklanki
budyń , 1 szt
mleko , 2 szkl.
czekolada, 1 szt
polewa czekoladowa, 1 szt.
orzechy, 0,5 szkl
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Monika (Jędrzejów)
(Głosów: 48)


Zostań mistrzem kuchni

Do garnka wkładamy margarynę, cukier, kakao, cukier wanilinowy, wodę i olejek rumowy. Garnek ustawiamy na kuchence i wszystkie składniki podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. Ciągle mieszamy. Powstałą masę studzimy. Musi być zimna. Do wystudzonej masy dodajemy 4 żółtka mieszamy mikserem, następnie mękę z proszkiem do pieczenia. Na końcu w osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną masę i łyżkę dodajemy do czekoladowej masy. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy ok. 1 h w temp. 190st Upieczone i wystudzone ciasto kroimy na trzy części. Masa Gotujemy 1 budyń w 2 szklankach mleka. Studzimy. W naczyniu ucieramy masło z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Dla wyrazistego smaku dodają troszkę soku z cytryny. Masę dzielę na pół. Do jednej dodaję orzechy , a do drugiej utartą czekoladę. Przekładam tort i polewam polewą czekoladową. SMACZNEGO :)
Mule z pomidorami i chilli
Mule z pomidorami i...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 22
Domowe raviolli ze szpinakiem na ostro
Domowe raviolli ze...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 14
Tort malinowy
Tort malinowy
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 849
Ciasto z ptasim mleczkiem
Ciasto z ptasim mleczkiem
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 149
Budyniowa rozkosz podniebienia
Budyniowa rozkosz...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 561
Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety z kapustą i...
30 min. 8 średni
Głosów: 3686