Składniki:
margaryna, 1
cukier, 1,5 szkl
kakao, 3 łyżki
cukier wanilinowy, 1 szt
woda, 6 łyżek
jajka, 4 szt
mąka, 1,5 szkl
proszek do pieczenia, 3 łyżeczki
olejek rumowy, 6 kropli
małe masło roślinne, 1 kubek
cukier puder, 3/4 szklanki
budyń , 1 szt
mleko , 2 szkl.
czekolada, 1 szt
polewa czekoladowa, 1 szt.
orzechy, 0,5 szkl
Do garnka wkładamy margarynę, cukier, kakao, cukier wanilinowy, wodę i olejek rumowy. Garnek ustawiamy na kuchence i wszystkie składniki podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. Ciągle mieszamy. Powstałą masę studzimy. Musi być zimna.
Do wystudzonej masy dodajemy 4 żółtka mieszamy mikserem, następnie mękę z proszkiem do pieczenia. Na końcu w osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną masę i łyżkę dodajemy do czekoladowej masy.
Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy ok. 1 h w temp. 190st
Upieczone i wystudzone ciasto kroimy na trzy części.
Masa
Gotujemy 1 budyń w 2 szklankach mleka. Studzimy.
W naczyniu ucieramy masło z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Dla wyrazistego smaku dodają troszkę soku z cytryny.
Masę dzielę na pół. Do jednej dodaję orzechy , a do drugiej utartą czekoladę.
Przekładam tort i polewam polewą czekoladową.
SMACZNEGO :)