Składniki:
mąka, 1 i 1/4 szklanki
zimnego masła , 100g(pół kostki)
cukier puder, 1/3 szklanki
żółtko, 1
lodowata woda, 1 – 2 łyżki
budyń waniliowy, 1
śmietana 30%, 400 ml
serek mascarpone, 250 g
cukier puder, 2 łyżki
miód, 3 łyżeczki
truskawki, 400g
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
ZUZANNA (BOCHNIA)
(Głosów: 2408)
Piekarnik nagrzewamy do 190ºC. Mąkę, zimne masło, cukier puder, żółtko i zimną wodę zagniatamy szybko i wyrabiamy z tych składników elastyczne ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 minut (lub zamrażarki na 3-4 minuty – polecam). Następnie wyjmujemy je i wałkujemy przez folię – ciasto nie będzie się wtedy rozpadać – tak, aby miało jednakową grubość i starczyło na pokrycie 23-24 cm formy na tartę. Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem formy. Nakłuwamy ciasto widelcem w wielu miejscach. Na wierzch kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy obciążnik – fasolę, groch, ryż lub kulki ceramiczne . Wkładamy na 12 minut do piekarnika. Potem zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy jeszcze ok. 8 minut. W czasie gdy tarta się piecze przygotujmy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie ubijmy śmietanę wraz z 2 łyżkami cukru pudru na sztywno. Serek mascarpone mieszamy łyżką i dodajemy po łyżce bitej śmietany, aż do połączenia obu. Wstawmy masę do lodówki. Gdy spód do tarty i budyń wystygną, możemy złożyć całość. Tartę smarujemy budyniem tak, aby pokrył cały spód. Na budyniu rozkładamy masę mascarpone. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki i polewamy je cienką strużką miodu. Schładzamy w lodówce.Smacznego!