Składniki:
Płaty makaronu lasagne, 300 g
Mięso mielone z wołowiny, 700 g
Cebula, 1 sztuka
Czosnek, 1 ząbek
sól, szczypta
pieprz, szczypta
pomidory w puszce , 400 g
koncentrat pomidorowy, 1 łyżka
ser żółty plastry, różne rodzaje, 400g
masło, 50 g
mąka pszenna , 50 g
mleko, 500 ml
bazylia, 8 sztuk
olej roślinny, 4 łyżki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Karolina (Jastrzębie-Zdrój)
(Głosów: 10)
Sos mięsny: Do patelni wlewamy 4 łyżki oleju roślinnego, na rozgrzany olej dodajemy 1 cebule pokrojoną w kosteczkę, podsmażamy na małym ogniu około 3 minut żeby się zeszkliła. Dodajemy 1 ząbek czosnku oraz mięso mielone z wołowiny i razem smażymy aż będzie gotowe. Po paru minutach, gdy widzimy że mięsko jest dobrze usmażone dodajemy 400 g pomidorów w puszcze, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Sos gotować na bardzo małym ogniu przez około 40 minut aż zgęstnieje. Prawie gotowy sos mięsny doprawiamy solą i pieprzem. Sos beszamelowy : Garnuszek dajemy na mały ogień i stapiamy 50 g masła, po roztopieniu dodajemy 50 g mąki pszennej, a następnie stopniowo dodajemy 500 ml mleko cały czas mieszając. Po wymieszaniu odstawiamy.
*Płaty makaronu lasagne gotujemy około 3 minut. *Rozgrzać piekarnik na 170 stopni C. Przygotować blachę lub naczynie żaroodporne, układamy warstwowo płaty makaronu polewamy sosem beszamelowym dodajemy sos mięsny i na koniec ser żółty w plastrach. Czynność powtarzamy : makaron, sos beszamelowy, mięso mielone, ser. Powtarzamy czynność 3 razy ostatnia warstwa to oczywiście ser żółty. Piec przez około 40-50 minut do momentu, aż ser będzie przyrumieniony. Gotową lasagne all carolina wyciągamy kroimy i na środek dodajemy listek/dwa bazylii. Smacznego !!