Przepis konkursowy

ROLADKA JABKOWO - ORZECHOWA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka, 500g
cukier puder , 150g
zimne masło, 200g
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
jajka, 2 sztuki
żółtko, 1 sztuka
gęsta kwaśna śmietana, 2-4 łyżki
Mieszanka orzechów Bakalland, 100g
jabłka, 500g
cynamon, 1-2 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor: Aleksandra (Marcinowice)
(Głosów: 341)


Zostań mistrzem kuchni

Makę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy. Masło kroimy na kawałeczki, dodajemy do mąki. Siekamy nożem lub rozcieramy palcami, aż zaczną powstawać grudki. Dodajemy jajka i żółtko, siekamy dalej. Dodajemy 2 łyżki śmietany i zagniatamy ciasto, ewentualnie dodając w trakcie nieco więcej śmietany. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie, o konsystencji plasteliny. Oczywiście możemy też zagnieść ciasto w malakserze lub robocie kuchennym: wsypujemy mąkę, cukier i proszek, dodajemy masło w kawałkach. Miksujemy, aż zaczną powstawać grudki, po czym dodajemy jajka. Miksujemy i dodajemy po trochu śmietanę. Gdy ciasto zacznie tworzyć kulę, wyjmujemy je i formujemy w gruby placek. Ciasto owijamy folią plastikową i wstawiamy na pół godziny do lodówki (choć nie jest to konieczne i jeśli naprawdę musimy ciasto upiec natychmiast, to OK). W między czasie jabłka obieramy, kroimy w kostkę i posypujemy cynamonem. Orzechy kroimy drobno i mieszamy razem z jabłkami. Ciasto rozwałkowujemy, kładziemy na nim jabłka z orzechami i zawijamy w roladę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut.
Szybka chińska zupa rybna
Szybka chińska zupa rybna
30 min. 4 łatwy
Głosów: 0
Mezalians
Mezalians
30 min. 4 łatwy
Głosów: 502
Jesienne figi
Jesienne figi
30 min. 2 łatwy
Głosów: 16
Parówki w cieście francuskim z serem i ziołami
Parówki w cieście...
30 min. 6 łatwy
Głosów: 59
Baba ziemniaczana
Baba ziemniaczana
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 108
Stek z angusa australijskiego z sosem z czerwonego pieprzu
Stek z angusa...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 8