Składniki:
ciasto francuskie, 1 opakowanie
parówki, 10 szt.
ser, ok. 30 dag.
jajko, 1 szt.
zioła prowansalskie, łyżeczka
sól, według uznania
pieprz , według uznania
papier do pieczenia, 1 arkusz
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Anna (Mniów)
(Głosów: 59)
Rozłożyć ciasto francuskie, pociąć na paski szerokości ok. 3 cm. Na każdą parówkę położyć wąski plasterek żółtego sera i wszystko owinąć paseczkiem ciasta. Parówki ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziołami, posolić i popieprzyć do smaku. Blaszkę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok. 20 min. w temperaturze 200°C. Parówki idealnie smakują z sosem czosnkowym.