Składniki:
mąka, 500 g
jajka Ale Jaja, 2 sztuki
drożdże, 50 g
margaryna, 125 g
mleko, 200 ml
cukier, 0,5 szklanki
cukier wanilinowy, 1 opakowanie
sól, szczypta
ser biały, 300 g
jajka Ale Jaja, 1 sztuka
budyń śmietankowy, 2 łyżki
cukier wanilinowy, 1 opakowanie
cukier, 2 łyżki
margaryna, 3 g
goździki lub rodzynki, do smaku
białko jaja Ale Jaja, 1 sztuka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Iwona Kinga (Jaworzno)
(Głosów: 47)
Margarynę roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać, dokładnie by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym i dodać do mąki. Wlać drożdże i dodać pozostałe mleko oraz sól i przestudzone masło. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodając po łyżce sera. Następnie dodajemy budyń i rozpuszczoną letnią margarynę. Chwilkę miksujemy. Wyrośnięte ciasto przerobić. Podzielić na dwie części. Jedną cześć rozwałkować na ok 2 mm. i za pomocą szklanki powycinać koła. Na jeden kawałek ciasta nakładamy łyżkę sera i sklejamy z drugim kawałkiem ciasta. Gotowe odkładamy do wyrośnięcia. Z pozostałego ciasta wycinamy kieliszkiem koła a następnie przecinamy je na pół i otrzymujemy uszy. Kilka zostawiamy na nosem, lekko je spłaszczamy i za pomocą noża wycinamy usta. Gotowe podrośnięte bułeczki układamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i smarujemy białkiem. Za pomocą białka doklejamy uszka i nosek. Wbijamy goździki lub rodzynki jako oczy i umieszczamy w piekarniku na ok 20 min w temp. 180 C. Smacznego !!
* Z przepisu wychodzi ok 16 sztuk. Nadzienie można zmieniać na krem czekoladowy, dżem lub owoce.