Składniki:
mąka tortowa, 1 szklanka
mąka ziemniaczana, 1 szklanka
cukier puder, 1 szklanka
jajka, 6 sztuk
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
kawa rozpuszczalna, 1 łyżka
budyń śmietankowy, 2 opakowania
budyń czekoladowy, 2 opakowania
mleko, 2 litry
masło klarowne, 20 dag
cukier, 60 dag
zółtka, 4 sztuki
galaretka truskawkowa, 2 opakowania
śmietana kremówka, 30 dag
cukier puder, 3/4 szklanki
jeżyny, 30 dag
Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy cukier i miksujemy. Dodajemy stopniowo dwa rodzaje mąki i cały czas mieszamy.
Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Dodajemy powoli żółtka do białek, a następnie miksujemy na wolnych obrotach.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowaną masę wlewamy do blachy i pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 krążki.
Do 2 opakowań budyniu czekoladowego dodajemy litr mleka, 2 żółtka oraz 30 dag cukru. Gotujemy budyń. Do wystudzonego budyniu dodajemy zmiksowane 10 dag masła klarowanego. Miksujemy na jednolitą masę. Podobnie postępujemy z budyniem śmietankowym.
Biszkopty nasączamy kawą rozpuszczoną w 100 ml wody.
Przekładamy biszkopt masą czekoladową i śmietankową. Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu. Na przełożony biszkopt kładziemy jeżyny i zalewamy galaretką
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Tort podajemy schłodzony. Całość dekorujemy bitą śmietaną.
Tort Biedronka idealny na wszelkie uroczystości rodzinne. :)