Składniki:
orzeszki ziemne niesolone , 400 g
masło, 1 łyżeczka
sól, szczypta
cukier puder, 0,5 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Anita (Malbork)
(Głosów: 131)
Orzeszki ziemne NIESOLONE wrzucam na parę minut na suchą patelnię i chwilę prażę ok 5-8 min. Można kupić orzeszki już prażone. UWAGA !!!! orzeszki mają być lekko złociste a nie przypieczone dlatego dosyć często mieszamy. Przypieczone orzeszki sprawią,że nasze masło będzie miało gorzki smak i ciemny kolor. Po uprażeniu odstawiam do wystudzenia. Następnie wrzucam do rozdrabniacza (można użyć blendera) i miksuję.Najpierw orzechy się rozdrobnią a następnie będzie powstawała pyszna masa orzechowa,a następnie piękne gęste masełko. Na koniec do smaku dodajemy sól, cukier puder i masełko i chwilę miksujemy. Przekładam do słoiczka a następnie do lodówki. SMACZNEGO:)