Składniki:
Szpinak mrożony (drobny), 450 g
Cukier, 1 szkl.
Jaja, 3 szt.
Olej , 1,3 szkl.
Mąka krupczatka, 2 szkl.
Proszek do pieczenia , 3 łyżeczki
Śmietana 30%, 300 ml.
Jogurt naturalny typu greckiego , 0,5 opak.
Cukier waniliowy , 1 szt.
Granat, 1 owoc
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Alicja (Grudziądz)
(Głosów: 19)
Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody. (można zrobić ze świeżego tylko po zblanszowaniu należy drobno pokroić) Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do suchego patyczka w temp. 180 °C.
Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku.
Ubić śmietanę, gdy śmietana będzie prawie ubita dodać pół pojemniczka jogurtu grackiego, pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku).
Na ciasto wyłożyć ubitą pianę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granata leciutko dociskając je dłonią.