Składniki:
Pierś z kurczaka, 600g
Papryka, 1szt
Pomarańcz, 1/2szt
Cebule, 2szt
Marchewka, 1szt
Ananas z puszki, kilka plasterków
Pędy bambusa puszka, 3/4 puszki
Puszka koncentratu pomidorowego, 1szt
Sok pomarańczowy, 1/2 szklanki
Cukier, 3 łyżki
Ocet winny, 1 łyżka
Mąka ziemniaczana, 1 łyżka
Mąka pszenna, 1 łyżka
Sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka w proszku, czosnek granulowany, odrobina
Cebulę kroimy w półplasterki, marchewkę w cienkie słupki,ananasa w kosteczkę, paprykę w paski, a pomarańcza dzielimy na cząstki. Rozgrzewamy oliwę na patelni i dodajemy koncentrat i sok pomarańczowy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż woda zredukuje się troszkę. Później dodajemy wszystkie owoce i warzywa oraz cukier, ocet i przyprawy i gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 min. Pierś kroimy w kostkę i posypujemy solą pieprzem. Mięso obsypujemy mąką pszenną i dokładnie mieszamy. Mięso wrzucamy na rozgrzana patelnie z olejem i podsmażamy. Dodajemy mięso do sosu. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z małą ilością wody zimniej i dodajemy do sosu, cały czas mieszając. Musimy doprowadzić do wrzenia i gotujemy tak przez chwilkę aż sos zgęstnieje. Najlepiej podać sos z ryżem.