Składniki:
Jaja , 5 szt.
Grzanki z chleba , 2 szt.
Boczek wędzony , 8 plastrów
Płatki kukurydziane , 1/2 szklanki
Olej , 1 szkl.
Ocet , 1 łyżka stołowa
Sól , do smaku
Woda, 1 l
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Aneta (Mszczonów)
(Głosów: 316)
Robimy jaja w koszulce:
Gotujemy 3/4 wody z octem i odrobiną soli do około 85-90 °C (woda musi lekko pykać).
Do salaterki wybijamy 4 jaja.
Pozostałą wodę przelewamy do salaterki (jak posiadamy kostki lodu można wrzucić ze 3 sztuki aby woda była zimna i zatrzymała proces gotowania).
Jak woda się zagotuje delikatnie \\\"kładziemy\\\" jaja na wodę i czekamy 3 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową lub sitkiem do salaterki z zimną wodą - czekamy około minuty.
W ten sposób otrzymaliśmy jaja w koszulce, teraz druga część dania:
Kruszymy płatki kukurydziane (ja to robiłam ubijakiem do ciasta) i rozbijamy ostatnie jajo w salaterce ze szczyptą soli. W międzyczasie kroimy boczek na cienkie paski i smażymy na patelni na złoty kolor.
Wyjmujemy jaja z wody i obtaczamy w rozbitym jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych.
Olej wlewamy do rondelka i stawiamy na małym ogniu, czekamy aż będzie gorący (najłatwiej to sprawdzić wrzucając płatek kukurydziany, jeśli będzie wrzał to znaczy, że olej jest gotowy).
Delikatnie przekładamy obtoczone jaja do oleju, smażymy z każdej strony po 7-8 sekund i wyjmujemy na papier aby odsączyć tłuszcz.
Chleb kroimy na kwadraty, a następnie na trójkąty i wrzucamy do oleju po jajach. Trzymamy do uzyskania z złotego koloru, przekładamy na papier.
Teraz to już tylko podanie:
Na talerzu układamy najpierw przesmażony boczek, następnie JAJA (Złotą Lawinę Szczęścia) i grzanki. Do koloru na talerzu można dodać, paprykę, świeże zioła itp.
SMACZNEGO :)