Składniki:
Kapusta kiszona, 600
Boczek, 100g
Pierś z kurczaka, 500g
Koncentrat pomidorowy, 2 łyżki
Średnia cebula, 1 szt.
Duża marchewka, 1 szt.
Suszone grzyby, 0,5 szkl.
Olej, 2 łyżki
Liście laurowe, 3 szt.
Ziele angielskie, 2 łyżeczki
Sól i pieprz,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Beata (Maszewo)
(Głosów: 1046)
Dzień przed przygotowaniem bigosu namaczamy grzyby. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy umyte i pokrojone w cieniutkie paski (lub kostkę) piersi z kurczaka, smażymy na złoty kolor. Boczek kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię, przesmażając chwileczkę. Kapustę płuczemy w czystej wodzie, odciskamy, drobno siekamy i wrzucamy do garnka, dodajemy cebulę, piersi z kurczaka, boczek, umytą i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz wlewamy pokrojone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz koncentrat. Dusimy około godziny do momentu aż kapusta będzie miękka.