Składniki:
pierś z kurczaka, 400 g
rukola, 200 g
buraki, 2 średnie
ser blue, połowa opakowania
granat, 1/4
musztarda sarepska, 1 łyżeczka
miód, 1 łyżeczka
cytryna, 1 łyżeczka soku
olej, do smażenia
sól, pieprz, pieprz biały, pieprz cayenne,papryka słodka, szczypta
orzechy włoskie, 4 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Daria (Olsztyn)
(Głosów: 59)
Buraki myjemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok. 1 h. Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, suszymy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę do kurczaka. Mieszamy miód z musztardą, dodajemy przyprawy: pieprz cayenne (w zależności od ostrości), pieprz biały<niewielką ilość> i paprykę słodką. Smarujemy kurczaka z każdej strony. Odkładamy do lodówki na 30 minut. Myjemy rukolę, osuszamy ręcznikiem papierowym. wykładamy na talerz i skrapiamy sokiem z cytryny<najlepiej ukroić kawałek cytryny, żeby czuć było również sok ze skórki>. Wyciągamy buraki z piekarnika, obieramy je i kroimy w plasterki, układamy na rukolę, dodajemy pokrojony w kosteczkę ser pleśniowy, pestki granatu i prażone, rozdrobnione orzechy włoskie. Kurczaka grillujemy (można na patelni grillowej) na rozgrzanym oleju. Smacznego!;)