Składniki:
kromek chleba tostowego, 8 szt
serek biały lub owocowy w kubeczku ( u mnie almette fruit ), 1 szt
jeżyny borówki lub maliny , 200g
jajko, 1-2 szt
cukier biały kryształ , pół łyżeczki
cynamon, 1-2 g
cukier puder , 5 łyżeczek
masło klarowane Mleczna Dolina, 8-10 łyżeczek
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Stanisław (Przysieka Polska)
(Głosów: 58)
Z chleba tostowego obcinamy wszystkie skórki. Wałkujemy je wałkiem, aby były płaskie. Następnie smarujemy je serkiem posypujemy odrobiną cukru i układamy borówki.
Zawijamy w roladki troszkę je ściskając, aby nam się nie rozleciały. Serek zadziała nam jako warstwa klejąca. Jajko roztrzepujemy z odrobiną mleka wsypujemy pół łyżeczki cukru i troszkę cynamonu. Roladki obtaczamy w jajku.
Od razu smażymy je na maśle na złoty kolor z każdej strony. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar oleju. Podajemy na ciepło lub na zimno posypane cukrem pudrem.