Przepis konkursowy

PIERŚ KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWYM Z WARZYWAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
pierś z kurczaka, około 600g
duża cebula, 1 szt
papryka, 1 szt
oliwki zielone XL, 20 szt
bulion warzywny, 500 ml
śmietana 12%, 250 ml
mąka, 3 łyżki
oliwa do podsmażenia, 2 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Ewa (Olsztyn)
(Głosów: 68)


Zostań mistrzem kuchni

Pierś z kurczaka kroimy w paski. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę natomiast oliwki w krążki. Na dużej patelni podsmażamy na oliwie cebulkę i paprykę. Gdy warzywa zmiękną dodajemy przygotowany bulion i wrzucamy paski kurczaka. Dusimy pod przykryciem. W miseczce mieszamy część gorącego bulionu z patelni, śmietanę i mąkę, tak żeby nie było grudek. Wlewamy mieszaninę do zawartości patelni, dokładnie mieszamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy oliwki i przyprawiamy solą, pieprzem (można dodać zioła prowansalskie). Przygotowany sos podajemy na brązowym makaronie lub pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!
Tikka masala
Tikka masala
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 184
Grillowana pierś z kurczaka z tapenadą pod szynką parmeńską z grzankami
Grillowana pierś z...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 93
Szybkie placki ziemniaczane z pieczarkami zatopione w serze
Szybkie placki...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 60
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Makaron ze szpinakiem...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 14
Pływające Śledzie
Pływające Śledzie
30 min. 8 łatwy
Głosów: 24
Bałwanek Almette
Bałwanek Almette
30 min. 2 łatwy
Głosów: 6