Składniki:
pierś z kurczaka, około 600g
duża cebula, 1 szt
papryka, 1 szt
oliwki zielone XL, 20 szt
bulion warzywny, 500 ml
śmietana 12%, 250 ml
mąka, 3 łyżki
oliwa do podsmażenia, 2 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Ewa (Olsztyn)
(Głosów: 68)
Pierś z kurczaka kroimy w paski. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę natomiast oliwki w krążki. Na dużej patelni podsmażamy na oliwie cebulkę i paprykę. Gdy warzywa zmiękną dodajemy przygotowany bulion i wrzucamy paski kurczaka. Dusimy pod przykryciem. W miseczce mieszamy część gorącego bulionu z patelni, śmietanę i mąkę, tak żeby nie było grudek. Wlewamy mieszaninę do zawartości patelni, dokładnie mieszamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy oliwki i przyprawiamy solą, pieprzem (można dodać zioła prowansalskie). Przygotowany sos podajemy na brązowym makaronie lub pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!