Składniki:
mąka pszenna , 550 g
sól, 2 łyżeczki
masło, 15 g
płatki owsiane, 115 g
suche drożdże , 2 łyżeczki
mleko, 150 ml
miód Lipowy, Wielokwiatowy, 2 łyżki
woda, 225 ml
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Wojciech (Białystok)
(Głosów: 1767)
Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, płatki, drożdże, mleko i wodę, miód. Wyrobić ciasto, by było gładkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, ukształtować bochenek. Położyć na blaszkę wysypaną mąką, przykryć i jeszcze raz pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Przed pieczeniem posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 230 ºC przez 10 minut, potem temperaturę obniżyć do 200 ºC i piec dodatkowe 20 - 25 minut. Studzić na kratce.