Przepis konkursowy

GLAZUROWANE PAŁECZKI Z KURCZAKA Z OSTRĄ PAPRYKĄ I MIODEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
pałki z kurczaka , 6 sztuk
miód Złota Pasieka , 3 łyżki
oliwa z oliwek extra virgin Soleada, 4 łyżki
słodka papryka, 2 łyżki
ostra papryka, 2 łyżki
szczypta chilli,
małe papryczki chilli, kilka sztuk
czerwona cebula, 1 sztuka
ciemny sos sojowy, 1 łyżeczka
przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 3 sztuki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Elżbieta (Koło)
(Głosów: 3)


Zostań mistrzem kuchni

Pałki z kurczaka należy najpierw dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć (najlepiej ręcznikiem papierowym). Aby przygotować marynatę do kurczaka należy wymieszać ze sobą wszystkie składniki tj.: oliwę z oliwek, płynny miód, sos sojowy, czosnek, pokrojoną drobno czerwoną cebulę oraz wszystkie pozostałe przyprawy. Do marynaty dodajemy także małe papryczki chilli, można je związać nitką dzięki czemu łatwiej będzie je później wyjąć. Jeśli ktoś lubi dania bardziej pikantne to papryczki chilli można drobno posiekać dla zaostrzenia smaku. Tak przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie pałeczki. Całość najlepiej odstawić na całą noc do lodówki. Od czasu do czasu można przemieszać kurczaka z marynatą. Następnie pałeczki wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, aż skórka zacznie brązowieć. Najlepiej smakują podawane z puree lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego!
Tort szwarcwaldzki
Tort szwarcwaldzki
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 4193
Racuchy z karmelizowanym jabłkiem
Racuchy z...
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 144
TARTALETKI z dynią, fetą i oliwkami
TARTALETKI z dynią,...
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 1312
Rożki francuskie bogato szpinakowe fetą doprawione
Rożki francuskie...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1
Skrzydełkiem po łapkach
Skrzydełkiem po łapkach
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 906
Roladka drobiowa w sosie chrzanowym z opiekanymi ziemniaczkami
Roladka drobiowa w...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 105