Składniki:
filet z kurczaka, 2 szt.
szynka średnie plastry, 4 szt.
ser żółty w plastrach, 8 szt
mała czerwona papryka, 1 szt
mała żółta papryka, 1szt.
ziemniaki, 1kg
mąka, 2 łyżki
masło, 2 łyżki
mleko, 3 szkl
chrzan, 3 łyżeczki
sól, pieprz, vegeta,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Edyta (Brzeziny)
(Głosów: 105)
Filety umyć przekroić w poprzek i rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem, ułożyć warstwę szynki, później warstwę sera na końcu po paseczku żółtej i czerwonej papryki zawinąć w roladę, z drugim filetem postępować podobnie. Gotowe roladki gotować naparze około 50 min. Gdy nie mamy garnka do gotowania na parze roladki zawijamy jak cukierek w rękaw do pieczenia wkładamy do brytfanki podlewamy wodą i tak gotujemy. Roladki wyjąć pokroić ukośnie i wykładać po 2 szt. na porcje. Ziemniaki umyć (nie obierać) obgotować około 10 min. pokroić w cząstki posypać vegetą i zapiec w nagrzanym piekarniku (200 C) około 15 min. Zrobić sos w rondelku roztopić masło i dodać mąkę lekko podsmażyć dodać mleko i chrzan, gotować około 5 min. ciągle mieszając, aby się nie przypalił doprawić do smaku. Roladki mogą być podawane jako II danie z dodatkami lub jako zimna przekąska.