Składniki:
KRUCHY SPÓD,
Mąka pszenna, 250g
Cukier puder, 40g
Masło zimne, 100g
Słodka śmietanka 30%, 3 łyżki
Żółtko, 1 sztuka
MASA,
Serek Mascarpone , 750g
Białko jaja, 2 sztuki
Cukier puder, 0,75 szklanki
Laska wanilii , 1 sztuka
Ekstrakt z wanilii, 3 łyżeczki
TRUSKAWKI, ok. 15 sztuk
PŁATKI MIGDAŁOWE, garść
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Justyna (Trzebiatów)
(Głosów: 24)
KRUCHE CIASTO: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać masło. Posiekać nożem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. W szklance: do żółtka dodać śmietanę i roztrzepać widelcem. Dodać do mąki. Wszystko dobrze zagnieść, w miarę szybko, aby ciasto się nie ociepliło. Formę do tarty (23-25cm) wysmarować masłem i obsypać mąką, wylepić dokładnie przygotowanym ciastem, nakłuć widelcem spód. Wsadzić do lodówki na 30 min. Ciasto pieczemy w 180 st. C, z funkcją góra dół. Pierwsze 10 minut przy obciążeniu tarty np. fasolkami, następne 10- 15 minut już bez fasolek. Należy kontrolować proces pieczenia, gdyż każdy piekarnik rządzi się swoimi własnymi prawami. MASA: Serek mascarpone wymieszać z połową ilości cukru pudru, ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii oraz ekstraktem. Białka jaj należy ubić mikserem z pozostałą częścią cukru i szczyptą soli. Następnie w bardzo delikatny sposób należy połączyć obie masy- serek z białkiem i wszystko wyłożyć na wystudzony, kruchy spód. WYKOŃCZENIE: Na masę wykładamy pokrojone w ćwiartki truskawki i posypujemy uprzednio uprażonymi (kilka minut na suchej patelni) płatkami migdałowymi. SMACZNEGO :)