Składniki:
mąka pszenna, 500 g
świeże drożdże, 50 g
sól, szczypta
cukier, 2-3 łyżki
letnie mleko, 1,5 szkl.
jaja, 1
jabłka, 0,5 kg
cukier do karmelizacji , 150 g
woda, 4 łyżki
cynamon, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor:
Sylwia (Stanowice)
(Głosów: 144)
KARMELIZOWANE JABŁKA: Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelnię wsypać cukier, wymieszać z 4 łyżkami wody. Podgrzewać na średniej mocy palnika do momentu rozpuszczenia cukru, nie mieszając już ani razu. Kiedy się stopi, zwiększyć moc palnika i gotować tak długo, aż karmel będzie koloru złotego. Dodać jabłka, cynamon i pogotować ok. 5 minut do zredukowania soku z owoców. Zdjąć z palnika, wystudzić. RACUCHY: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. W środku zrobić dołek, wkruszyć świeże drożdże, posypać je cukrem, zalać 0,5 szklanki letniego mleka. Przykryć ręcznikiem i odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn będzie gotowy, wbić jajko i wlać resztę mleka. Wymieszać drewnianą łyżką. Dodać wcześniej przygotowane i ostudzone jabłka i połączyć z ciastem. UWAGA: konsystencja nie powinna być zbyt gęsta ale też nie za lejąca (w razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka). Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (tłuszcz nie może być zbyt mocno nagrzany, w przeciwnym razie racuchy się przypalą a w środku będą surowe). Podawać z cukrem pudrem, konfiturą, sosem czekoladowym, lodami lub innymi dodatkami. Smacznego ;)