Składniki:
Składniki na ciasto I: jajka , 5 sztuk
cukier kryształ, 6 łyżek
mielone orzehy laskowe, 150 g
kakao, 2 łyżki
maka pszenna, 2 łyżki
proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki
Składniki na masę ferero rocher,
góralki orzechowe, 4 sztuki
czekolada gorzka, 200 g
miękkie masło, 200 g
nutella, 6 łyżek
biszkopt II:,
jajka, 4 sztuki
cukier, 3/4 szklanki
mąka, 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana, 2 łyżki
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Masa raffaello:,
mleko, 2 i 1/2 szklanki
żółtka, 3 sztuki
mąka ziemniaczana, 3 lyżki
mąka pszenna, 2 łyżki
cukier waniliowy, 1 opakowanie
cukier kryształ, 1 szklanka
miękkie masło, 200g
wiórki kokosowe, 200g
Biszkopt III:,
jajka, 4 sztuki
mąka ziemniaczana, 2 łyżki
maka pszenna, 3/4 szklanki
cukier kryształ, 3/4 szklanki
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Masa kawowa,
śmietana kremówka 30%, 330ml
czekolada, 100g
cukier puder, 4 lyżki
kawa rozpuszczalna, 3 łyżki rozpuszczone w inimalnej ilości wody
Masa na ozdobe,
mleko, 1 l
cukier, 2 szklank niepełne
cukier waniliowy, 1 opakowanie
mąka pszenna, 4 łyżki
mąka ziemniaczana, 4 łyżki
miękkie masło, 300g
barwniki spożywcze,
posypka czekoladowa,
Ciasto I: Białka ubić na sztywno, kolejno dodać cukier i żółtka i miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Maki, kakao i proszek do pieczenia przesiać i dodać do nich orzechy. Wszystko wymieszać z masą jajeczną. Piec w temperaturze 180 stopi przez 40 min i zostawić do przestygnięcia. Masa ferrero rocher: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć na jasną puszysta masę dodać rozpuszczoną i przestygniętą czekoladę. Następnie dodać nutellę i wszystko wymieszać mikserem. Góralki pokroić na kostkę i wymieszać łyżką. Biszkopt II: Jajka ubić na sztywno dodać cukier i żółtka i miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Mąki przesiać dodać proszek do pieczenia i wymieszać z masa jajeczną. Piec w nagrzanym piekarniki do 180 stopni przez ok 30-35 min do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt rzucić na ściereczki ok pół metra i odstawić do wystygnięcia. Masa rafaello: W 1/2 szklanki mleka wymieszać żółtka oraz obie mąki. Zmiksować, aby nie było grudek. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dodać zmiksowane żółtka z mąką i ugotować budyń. Przestudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i dodać przestudzony budyń. Całość przez chwilę zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać wiórki kokosowe i można trochę spirytusu. Wymieszać. Biszkopt III: Białka ubić na sztywno dodać cukier i żółtka. Kolejno przesiać mąki i dodać proszek i wszystko wymieszać. wlać do okrągłej tortownicy i do 3 papilotek. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok 30-35 min a babeczki do suchego patyczka. Po upieczeniu rzucić i zostawić do przestygnięcia. Masa kawowa: Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać rozpuszczoną kawę i dalej ubijać. Można dodać 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody. Na koniec delikatnie wmieszać startą czekoladę. Masa na ozdobę: Ugotować budyń i zostawić do przestygnięcia. Kolejno masło utrzeć na puszystą masę i dodać budyń rozłożyć do salaterek i wymieszać z barwnikami (nie mieszać długo, ja użyłam barwników w proszku. Składanie tortu: Biszkopt I przeciąć na dwie części Pierwszą część ułożyć na platformie wysmarować masą ferero rocher i przykryć drugim blatem. Kolejno lekko górny blat wysmarować masą kawową. Biszkopt II przeciąć na 3 części. Pierwszą cześć ułożyć i wysmarować połowa masy rafaello i położyć kolejny blat i wysmarować reszta kremu rafaello i przykryć ostatnim blatem. Okrągły biszkopt przekroić na 3 części i wysmarować masą kawową tworząc głowę misia. Ciasto-pudełko wysmarować masą na ozdobę i położyć na nim. Muffinki przekroić na pół i zrobić uszy i łapki wbić je na głowie na wykałaczkach. Ozdobić masą zafarbowaną na brązowo. Przykleić oczka i pyszczek (ja zrobiłam je z czekolady). Boki tortu posypać posypką i ozdobić kokardką z masy zabarwioną na różowo.