Składniki:
makaron cavattapi lub świderki, 400g
Łosoś Amerigo, kawałki, w wodzie, 2 puszki
ser mozzarella, tarty , 150g
czosnek, 2 ząbki
masło, 60g
mąka, 40g
mleko 1,5%, 500ml
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
szpinak baby, 1 op.
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Małgorzata (Jelcz-Laskowice)
(Głosów: 20)
Nastawić piekarnik na 180 st. C. Przygotować naczynie żaroodporne 1,5-2 l lub 4 kokilki. Szpinak umyć, odciąć ogonki, poszatkować. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni roztopić masło (20 g), poddusić szpinak z czosnkiem, odparować nadmiar płynu. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia. Makaron ugotować al dente. Łososia odsączyć z zalewy. W rondelku na małym ogniu roztopić masło (40 g), dodać mąkę, wymieszać trzepaczką. Nie przerywając mieszania dolewać po trochu mleko. Powstały sos zagotować, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Zdjąć z ognia, dodać ugotowany makaron i łososia, wymieszać. Na dnie naczynia wyłożyć szpinak, przykryć masą z makaronu, wierzch posypać serem. Naczynie włożyć do piekarnika na 15-20 min aż wierzch się zrumieni. Smacznego!