Składniki:
Ziemniaki, 60dkg
Marchew, 1 szt.
Jajka, 8 szt.
Szynka sopocka, 15 dkg
Papryka świeża czerwona, 3 łyżki
Ser żółty, 5 łyżek
Masło klarowane, 2 łyżki
Olej wyborny, 1 łyżka
Pieprz, natka pietruszki, do smaku
Sól, do smaku
Bazylia, do smaku
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Jadwiga (Koronowo)
(Głosów: 135)
Ziemniaki i marchew obrać, umyć, pokroić w talarki i obgotować około 10 min w osolonej wodzie. Wodę odlać. Szynkę,paprykę pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno posiekać,ser rozdrobnić blenderem. Patelnię do smażenia naleśników posmarować łyżką oleju, wbijać kolejno 7 jajek i usmażyć z jednej strony (żółtko musi być luźne). Naczynie żaroodporne posmarować łyżką masła, ułożyć ziemniaki przekładając marchwią, posypać pieprzem, bazylią i 2 łyżkami sera. Następnie ułożyć usmażone jajka, żółtkami do góry. Białka posypać pokrojoną szynką, papryką, polać ubitym, przyprawionym solą i pieprzem jajkiem i posypać pozostałym serem. Zapiekać 20 min. w piekarniku nagrzanym do 190 C. Przed podaniem zapiekankę posypać natką pietruszki, ozdobić. Doskonała na obiad lub ciepłą kolację.