Składniki:
patroszony pstrąg , 2 sztuki
oliwa z oliwek extra virgin Soleada, 4 łyżki
cebula pokrojona w piórka, 1 sztuka
mała papryczka chilli , 1 sztuka
pokrojone plasterki czosnku, 3 ząbki
posiekana natka z pietruszki , 1/2 pęczka
posiekany koperek , 1/2 pęczka
tymianek, 1 łyżeczka
rozmaryn, 1 łyżeczka
plasterki masła, 50 g
cytryna, 1 sztuka
sól morska,
świeżo zmielony pieprz,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Marta (Poznań)
(Głosów: 2)
Pstrąga należy dokładnie oczyścić, a następnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Tuszki należy oprószyć z każdej ze stron solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. To samo należy zrobić z cytryną, pamiętając o tym, żeby wcześniej dobrze ją wyszorować i sparzyć. Do każdej sztuki pstrąga wkładamy po 3 plasterki cytryny, cebuli i masła. Skórę pstrąga smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami. Na wierzch można też położyć plasterek masła. Do środka wkładamy również pokrojoną drobno papryczkę chilli, pokrojone plasterki czosnku, zioła oraz zieleninę. Tak przygotowaną rybę wykładamy na folii aluminiowej bądź też papierze do pieczenia. Całość pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180-190 stopni. Pstrąga możemy podać z grzankami lub frytkami. Życzę smacznego.