Składniki:
Filet z dorsza atlantyckiego świeży lub mrożony , 1 kg
Krewetki świeże 14/20 , 300 g
Makaron czarny , 500 g
Kiwi , 4 szt
Białko , 2 szt
Cytryna, 2 szt
Cukier , 100 g
Woda , 0,5 szkl
Maliny , 100 g
Cebula , 1 szt
Musztarda Dijon , 1 łyżeczki
Oliwa z oliwek , 100 ml
Ocet czerwony winny , 2 łyżeczki
Czonek , 2 ząbek
Masło , 100 g
Wino białe wytrawne , 50 ml
Mąka , 1 szkl
Sól, 5 g
Pieprz, 5 g
Zioła do dekoracji,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 6
poziom trudności: trudny
Autor:
Piotr (Poznań)
(Głosów: 4144)
Najpierw robimy sorbet z kiwi więc potrzebujemy następujące składniki:
4 kiwi
2 białka
1 cytryna
0,5 szklanki cukru
niepełna szklanka wody
Wykonanie:
Owoce obrać ze skórki. Pokroić na cząstki i zmiksować z sokiem cytryny na gładką masę. Wodę zagotować z cukrem. Mieszać i gotować tak długo, aż powstanie syrop cukrowy. Odstawić do ostudzenia. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć mus, syrop i białka. Wymieszać dokładnie. Przełożyć do pojemnika. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin. W czasie mrożenia od czasu do czasu mieszać sorbet by uzyskać jednolitą konsystencję.
W tym czasie gdy będzie się mroził sorbet przygotowujemy winegret malinowy:
100 g malin
1/2 małej cebulki, pokrojonej w kostkę
1 łyżka cukru
1 łyżeczka musztardy Dijon
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki czerwonego octu winnego
Maliny zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito bezpośrednio do rondelka. Dodać sparzoną gorącą wodą cebulę, cukier, musztardę, oliwę oraz ocet winny. Ponownie zmiksować na gładki sos. Gotować na małym ogniu przez 5 minut bez przykrycia, aż sos zgęstnieje, doprawić solą oraz pieprzem.
Przygotowujemy garnek z wodą, gotujemy w nim makaron z dodatkiem oliwy z oliwek i soli (dzięki temu makaron nam się nie sklei) gotujemy według gustu. Krewetki obieramy z skorupki, wycinamy jelito pozostawiający tylko ogonek i myjemy. Bierzemy patelnię roztapiamy masło wrzucamy krewetki smażymy aż zrobią się różowe dodajemy czosnek doprawiamy solą, pierzem, cukrem, cytryną, zalewamy winem i redykujemy aż powstanie gęsty sos. W tym sosie potem podgrzewamy makaron. Dorsz myjemy, pozbawiamy ości doprawiamy solą, pieprzem obtaczamy w mące smażymy na oliwie z oliwek na wysokiej temperaturze żeby mięso było soczyste po chwili zmniejszamy temperaturę żeby tylko ryba doszła na wolnym ogniu. W tym czasie przygotowujemy talerz robimy kleksa winegretem, z boku makaron podgrzany w sosie od krewetek a na niego z 3 sztuki krewetek położyć, rybę oprzeć na makaronie i na koniec z boku sorbet