Składniki:
ciastka kakaowe, 170 g
masło, 50 g
wiórki kokosowe, 30 i 70 g
twaróg/ ser z wiaderka, 500 g
cukier kryształ, 120 g
śmietanka z mleka kokosowego, 120 g
śmietana kremówka 30%, 200 ml
biała czekolada, 100 g
mąka pszenna, 3 łyżki
mleko kokosowe, 1 puszka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Michalina (Szczecin)
(Głosów: 12)
Spód sernika: tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka mielimy na pył lub rozbijamy wałkiem na okruchy; dodajemy roztopione masło, wiórki (30 g) i mieszamy łyżką, aż powstanie coś na podobieństwo mokrego piasku. Przekładamy do tortownicy, przyciskając mocno łyżką wyrównujemy. Schładzamy przez pół godziny w lodówce a następnie podpiekamy w piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez 7-8 minut. Masa serowa: do miski przekładamy twaróg, cukier, śmietanę kokosową (oddzieli się po schłodzeniu puszki przez noc w lodówce), wiórki (70 g), przesiewamy mąkę pszenną i miksujemy bardzo krótko- tylko do połączenia składników. Kremówkę (100 ml, około 1/2 szklanki) ubijamy w osobnej misce na półsztywno a następnie mieszamy szpatułką z masą serową. Przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 140 stopni przez godzinę. Sernik powinien się ściąć, jednak nie przyrumienić. Jeśli w trakcie pieczenia zacznie się przypiekać warto go przykryć folią aluminiową żeby pozostał biały. Upieczony studzimy najpierw w zamkniętym piekarniku, następnie na kratce. Dzięki temu, że składniki zostały tylko wymieszane będzie równy (nie jest napowietrzony więc nie ma prawa opaść;) Ganache: śmietankę (100 ml) doprowadzamy prawie do wrzenia, zdejmujemy z gazu, dodajemy połamaną czekoladę i rozpuszczamy ją w gorącej śmietanie. Mieszamy szpatułką aż uzyskamy lśniącą i gładką kremową masę. Gdy lekko przestygnie i zgęstnieje wylewamy nasz ganache na sernik, który przed podaniem powinien się schłodzić przez noc w lodówce.