Składniki:
filet z kurczaka, 1 sztuka
brzoskwinia, 1 sztuka
por, 1 sztuka
serek mascarpone, 2 łyżki
świeża mięta, kilka gałązek
boczek gotowany, 4 plastry
bulion drobiowy, 250 ml
wino białe wytrawne, 50 ml
olej roślinny, 2 łyżki
masło, 1 łyżka
sól morska, do smaku
pieprz kolorowy z młynka , do smaku
mąka pszenna, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor:
Agata (Morawica)
(Głosów: 109)
Pierś z kurczaka umyć podzielić na dwie porcje, rozbić tłuczkiem do mięsa przez woreczek foliowy. Oprószyć solą i pieprzem posmarować serkiem mascarpone z jednej strony, ułożyć pokrojone na cząstki brzoskwinie,oraz po kawałku pora-resztę pokroić w krążki. Posypać rozerwanymi w kawałeczki listkami świeżej mięty ,całość zrolować, zawinąć w cienkie plastry boczku i spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej obsmażyć roladki z każdej strony aby były lekko rumiane przełożyć do rondla razem z olejem w którym się dusiły, wlać bulion drobiowy oraz białe wino i dusić pod przykryciem około 20 minut na wolnym ogniu. Roladki wyjąć z wywaru, odłożyć na talerz. Resztę pora pokrojonego w krążki zeszklić na łyżce masła dodać do wywaru z mięsa, mąkę pszenną rozrobić w malutkiej ilości wody zagęścić sos doprawić do smaku sola i pieprzem. Roladki podawać gorące polane sosem. Idealnie smakują z kieliszkiem białego wina.