Składniki:
jaja Ale jaja, 4 sztuki
mąka tortowa, 1 szklanka
mąka ziemniaczana, 1 łyżka
cukier, 1 szklanka
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
śmietana 18%, ok 0,5litra
truskawki, 250 g
galaretka truskawkowa, 2 sztuki
masło, ilość potrzebna do wysmarowania blachy
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Łukasz (Poraj)
(Głosów: 2332)
Mikserem ubić białka. Do sztywnych białek dodać cukier, ubijać dalej. Następnie dodawać po jednym żółtku. Nadal ubijać. Do ubitej piany z cukrem i żółtkami wsypać przesiane mąki (zwykła i ziemniaczana) i proszek do pieczenia. Lekko, ale dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do okrągłej blaszki z odpinanym brzegiem i wysmarowanej masłem. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok 40 minut (ciasto musi się zarumienić). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika gorące ciasto, odpiąć brzeg gorącej formy i przekroić gorące ciasto na dwie części. Zdjąć górę ciasta. Dół zostaje na blasze, a brzeg formy przypiąć z powrotem. Na GORĄCYM cieście rozsmarować śmietanę, można włożyć w nią kilka truskawek. Dolną warstwę ciasta przykryć górną i lekko docisnąć. Na ostudzone ciasto wyłożyć truskawkę obok truskawki, zalać tężejącą galaretką.