Składniki:
Kapusta pekińska, 1 kg
Mięso mielone , 1 kg
Kasza manna , 1 szklanka
Ryż, 1 szklanka
Sól, 2 łyżeczki
Jaja Ale jaja , 5 sztuk
Cebule , 2 sztuki
Sos:,
Woda, 7 szklanek
Kostki rosołowe, 2 sztuki
Koncentrat pomidorowy , 1 słoiczek
Sól, 1 łyżeczka
Pieprz, 1 łyżeczka
Kucharek, 1 łyżeczka
Olej do smażenia,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Katarzyna (Ostrołęka)
(Głosów: 36)
Kapustę pekińską umyć i drobno pokroić. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Do miski dajemy kapustę pekińską, cebulę, mięso mielone, kaszę manną, ryż i jajka. Doprawiamy do smaku. Całość dokładnie mieszamy i formujemy owalne lub okrągłe gołąbki. Obsmażamy z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.
Sos: W gorącej wodzie rozpuszczamy kostki rosołowe, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą, pieprzem i kucharkiem. Całość mieszamy. Do garnka wkładamy obsmażone gołąbki, zalewamy sosem i dusimy na małym ogniu około godziny.
Rada: Zwolennicy sosów z gęstą konsystencją mogą przed obsmażeniem obtoczyć gołąbki w mące.