Składniki:
udko kurczaka, 5 szt.
marchew, 3 szt.
seler, 1/2 szt.
pietruszka, 2 szt.
natka pietruszki, 3 łyżki
cebula, 2 szt.
sól, pieprz, do smaku
jajko, 4 szt.
mąka, 250 g.
mleko, 200 ml.
woda, 50ml.
sól, szczypta
bułka tarta, 2 szklanki
olej/oliwa, do smażenia
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Katarzyna (Częstochowa)
(Głosów: 13)
FARSZ DO KROKIETÓW: Udka kurczaka umyć, wstawić do garnka z zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia. Obrać i umyć jarzyny. Dodać do kurczaka. Mięso i jarzyny gotować do miękkości - ok 40 - 50 min. Po ugotowaniu ostudzić. Mięso oddzielić od kości, drobno posiekać. Jarzyny po wystudzeniu także drobno pokroić i dodać do wcześniej przygotowanego kurczaka. Obrać i posiekać dwie cebule (mięso, jarzyny i cebule można również zmielić w maszynce!). Rozgrzać patelnię, wlać odrobinę oleju/oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę do zeszklenia. Następnie dodać posiekane mięso z jarzynami. Posolić i popieprzyć według uznania. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 30-40min. od czasu do czasu mieszając. Gdyby farsz wydawał się być zbyt suchy, podlać bulionem powstałym z ugotowanych jarzyn i mięsa. 15 min. przed końcem gotowania dodać 3 łyżki umytej i posiekanej natki pietruszki. Wymieszać. Po 40 min. odstawić gotowy farsz do ostygnięcia.
NALEŚNIKI: Do naczynia wsypać mąkę, wbić 2 całe jaja, wlać mleko, wodę (może być mineralna gazowana - ciasto będzie bardziej puszyste) i dodać szczyptę soli.
Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 20-30 min. Po upływie tego czasu, rozgrzać tłuszcz na patelni i smażyć naleśniki. Po usmażeniu pozostawić do ostygnięcia, by formowane krokiety nie pękały.
KROKIETY: Na ostudzone, usmażone naleśniki nakładać ok 3-3,5 łyżki farszu. Następnie formować krokiety. Tak powstałe krokiety obtoczyć w rozbełtanych jajkach (2 szt.) i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju/oliwie na średnim ogniu do otrzymania złotej panierki. Gotowe;)
SMACZNEGO!