Składniki:
Składniki na lody:,
śmietany kremówki 30%, 400ml
mleka, 100ml
żółtka, 4 szt, szczypta cynamonu
drobnego cukru, 0,75 szkl.
Składniki na mus z dyni:,
dyni pokrojonej w kostkę, 500g
pokrojona marchewka , 1 szt.
laski wanilii, 0,5
mleczka kokosowego, 0,5 szkl.
szczypta soli, 1
Szczypta mielonego imbiru i kardamonu, 1
oliwy z oliwek, 3 łyżki
soku z limonki, 2 łyżki
Składniki na żelkę z dyni:,
Kilka kawałków dyni pokrojonych w słupki grubości ½ cm / ½ cm i długości ok. 2,5 cm,
cukru, 4 łyżki
wody, 1 łyżka
soku z cytryny, 1 łyżka
drobny cukier,
Do dekoracji,
mielony cynamon, kora cynamonu,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Mariusz (Reda)
(Głosów: 498)
LODY: mleko, śmietankę oraz ½ szkl. cukru zagotować, mieszając, Az cukier się rozpuści, a składniki połączą się. Osobno w misce utrzeć żółtka z resztą cukru na gęstą, białą masę, aż cukier się rozpuści. Do masy żółtkowej dolewać stopniowo cały czas mieszając – gorącą śmietankę. Masę z powrotem przelać do garnka i podgrzewać do momentu zgęstnienia masy, uważając przy tym aby żółtka się nie ścięły. Dodać mielony cynamon, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Przelać do płaskiego naczynia, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny do schłodzenia, a następnie do zamrażarki. Podczas zamrażania, masę kilkukrotnie mieszamy.
SŁODKI MUS Z DYNI: Do garnka wlewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną dynię i marchewkę. Szklimy delikatnie uważając aby dynia i marchewka się nie smażyły. Dolewamy 1l wody i gotujemy z ½ laski wanilii do miękkości – w zasadzie do chwili gdy warzywa się rozpadną. Wyciągamy wanilię. Woda troszkę odparuje, ale płyn uzupełniamy dolewając mleczko kokosowe (teraz możemy zmiksować jeżeli warzywa tego wymagają, bądź przetrzeć je przez drobne sito). Doprawiamy szczyptą soli, imbirem i kardamonem, oraz sokiem z limonki. Mus ma być gęsty i gładki. Schładzamy w lodówce.
ŻELKA: na małej patelni rozpuszczamy cukier z wodą i sokiem z cytryny. Wrzucamy pokrojona dynię i na małym ogniu gotujemy ją w syropie, nie mieszamy. Dynia stanie się szklista, wtedy wykładamy pojedynczo na papier do pieczenia i pozostawiamy do wystygnięcia. Nadmiar syropu pozostanie na papierze do pieczeni, a dynię obtaczamy w drobnym cukrze i ponownie pozostawiamy do osuszenia.
Na talerz wykładamy porcję musu i rozsmarowujemy go na talerzu, układając na niego 2 gałki lodów, dekorując wierzch korą cynamonu i sproszkowanym cynamonem, obok kładziemy żelkę z dyni.