Składniki:
mrożonego szpinaku, 450 g
cukru, 250 g
duże jajka, 3
oleju, 1 szklanka
mąki tortowej, 1 szklanka
mąki krupczatki, 1 szklanki
proszku do pieczenia, 3 łyżeczki
Masa,
śmietany 36%, 300 ml
śmietanki fixy, 2
cukru pudru, 2 łyżki
Dodatkowo owoc granatu,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Małgorzata (Ostrowiec Św.)
(Głosów: 402)
Ciasto: Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody.Do miski wybijamy jajka,dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy pomału olej,nie przerywając miksowania.Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Na koniec dodajemy szpinak,delikatnie mieszamy.Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180*C przez 1 godzinę lub do tak zwanego “suchego patyczka”.Studzimy. Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy fixy i cukier puder.
Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy odciętą górną część na okruszki.Na ciasto wykładamy śmietanę,posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią,aby nie odpadały.Całość posypujemy pestkami granatu.