Składniki:
papryka czerwona, 6 szt
cukinia, 1 szt
pieczarki, 40 dag
cebula, 2 szt
mięso mielone, 50 dag
ryż arborio, 1 torebka
pomidory bez skórki, 1 puszka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Małgorzata (Warszawa)
(Głosów: 555)
Umyć warzywa, z papryki ściąć górę i oczyścić z gniazd nasiennych, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
ugotować ryż. Pozostałe składniki usmażyć/dodawać je na patelnię wg kolejności podanej poniżej: najpierw pieczarki bo puszczają dużo wody, należy je smażyć do całkowitego wyparowania wody + jeszcze troszkę, żeby się zrumieniły; cebula; mięso/smażyć do momentu, gdy przestanie być różowe i zacznie się przysmażać; wtedy dorzucamy cukinię; i pomidory. Całość jeszcze smażymy razem dla połączenia smaków. Dodajemy: sól, pieprz, może być jakakolwiek przyprawa do dań z mięsa (do mielonego, do kebaba, do żeberek, duszonego, co macie w domu) tak by mięso nie było mdłe. Na końcu dodajemy ugotowany ryż i wszystko mieszamy. Powstałą masą wypełniamy papryki po brzegi. Przykrywamy wcześniej ściętym kapeluszem i pieczemy ok. 40 min. w temp. 180°C (termoobieg) pod przykryciem z folii aluminiowej i kolejne 20 min. bez folii, z górną grzałką. Miąższ papryki jest wówczas miękki, a skórka odchodzi i papryka nie musi wówczas spełniać roli tylko naczynia, ale być składnikiem naszego dania. Smacznego!!!