Składniki:
mąka pszenna Babuni, 190 g
cukier Słodka Łyżeczka, 170 g
sól, 2 szczypty
proszek do pieczenia Gellwe, 2 łyżeczki
olej Wyborny roślinny, 80 ml
jajko Ale Jaja L, 1
mleko Mleczna Dolina 3.2%, 80 ml
świeże jagody (mogą być borówki), 1 górowata szklanka
mąka pszenna Babuni, 40 g
masło Extra z Biedronki, 55 g
cynamon Prymat, 2 płaskie łyżeczki
czekolada gorzka Magnetic, 100 g
cukier Słodka Łyżeczka, 100 g
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
ANIA BASIA (DĄBRÓWKA)
(Głosów: 16)
W misce łączymy 190 g mąki ze 170 g cukru, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie do szklanki wlewamy olej, dodajemy jajko i wlewamy mleko, tak aby szklanka była pełna. Zawartość szklanki wlewamy do miski z mąką i reszta składników. Mieszamy aby składniki połączyły się, potem dodajemy jagody i już delikatnie mieszamy. Kruszonkę robimy w bardzo prosty sposób: mieszamy wszystko razem 40 g mąki, 100 g cukru i cynamon. do tego dodajemy masło i siekamy nożem, mieszamy tak by wszystkie składniki wymieszały się.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, foremki smarujemy olejem a następnie wlewamy masę do połowy foremki posypujemy kruszonką i startą czekoladą. Muffinki pieczemy 20-25 minut aż będą rumiane. SMACZNEGO:)