Składniki:
jaja, 2
mąka, 2 i 1/2 szklanki
soda , 1/2 łyżeczki
sól, 1/2 łyżeczki
cukier brązowy, szklanka
ser ricotta, 250 g
olej, 1/2 szklanki
brzoskwinie, 4
cukier puder, łyżka
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
katarzyna (gdańsk)
(Głosów: 81)
Przesiewamy do miski mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
W drugiej misce mieszamy brązowy cukier, ricottę, olej i jajka.
Dodajemy sypkie składniki i mieszamy do momentu, aż składniki się połączą. Dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie, mieszamy i wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie średnica 21 cm).
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 60 minut. Posypujemy cukrem pudrem.