Składniki:
Mleczko kokosowe, 2 szt.
mąka, 1 szkl.
jajko, 1 szt.
wiórki kokosowe, 3 łyżki
cukier, 1,5 szkl.
sól, szczypta
serek maskarpone, 1 szt.
masło, 0,5 kostki
śmietana 30%, 1 szt.
owoce (według uznania), 8 szt.
mrożone truskawki, 1 szt.
olej do smażenia naleśników, 5 łyżek
cytryna, 0,5 szt.
laska wanilii, 1 szt.
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor:
Karina (Siemianowice Ślaskie)
(Głosów: 33)
Naleśniki: mleko kokosowe, mąkę, jajko, wiórki kokosowe, sól i 3 łyżki cukru miksujemy na gładką masę. Smażymy cienkie naleśniki. Karmelizujemy owoce: Na patelni rozpuszczamy masło do którego dodajemy pokrojone owoce (banany, mandarynki, nektarynki, mango), smażymy do lekkiego zrumienienia owoców, dodajemy cukier ( około 0,5 szkl.) i mieszamy aż cukier się rozpuści , dodajemy sok z cytryny. Krem: Ubijamy mikserem śmietanę z 3 łyżkami cukru i dodajemy laskę wanilii. Do ubitej na sztywno śmietany dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Mus truskawkowy: Lekko rozmrożone truskawki wraz z pozostałym cukrem wrzucamy do blendera i miksujemy do czasu rozdrobnienia owoców. Naleśniki smarujemy serkiem , dodajemy owoce, zawijamy w trójkąty polewamy musem. SMACZNEGO !!!