Składniki:
płaty śledziowe marynowane w zalewie octowo-korzennej, 700g
ser żółty serovit gouda, 400g
oliwki jumbo zielone, lub czarne, 400g
cebula czerwona, 1szt
jogurt naturalny typu greckiego , 250g 2szt
majonez stołowy koronny, 410g
pęczek szczypiorku , 1szt
cebula, 1szt
ogórki kwaszone swojska chata, 6szt
sól, pieprz,
wykałaczki, 1opak
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Monika (Grodzisk Mazowiecki)
(Głosów: 24)
Sos: W misce połącz jogurt naturalny, ok.5 łyżek majonezu oraz ogórki kwaszone (ok. 6 sztuk) starte na tarce o grubych oczkach. Cebule oraz szczypior posiekaj i dodaj do sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Koreczki: Ser pokrój w kostkę, odsączonego śledzia w paseczki, cebule czerwoną w prostokąty. Oliwki odsącz na sitku. Na wykałaczkę nadziewaj kolejno ser (jako podstawa) śledź, cebula czerwona, oliwka i stawiaj na sosie tak aby ser się zanurzył. Najsmaczniejsze koreczki jako przystawka dla gości i na imprezę. Smacznego