Składniki:
Maslo, 220g
Cukier, 100g
Cukier puder, 200g
Cukier wanilinowy, 1 łyżeczka
Kakao, 2 łyżki
Jajko roztrzepane, 1 szt
Pokruszone herbatniki, 150g
Wiórki kokosowe, 100g
Orzechy wloskie siekane, 50g
Rodzynki, 25g
Żelatyna, 3 łyżki
Mleko, 2 łyżki
Budyń waniliowy, 20g
Sok z cytryny, 20ml
Serek homogenizowany naturalny, 360g
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Emil (Kraków)
(Głosów: 4162)
W garnku rozpuścić 150 g masła, cukier, cukier waniliowy, kakao, roztrzepane jajo i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Wsypać pokruszone herbatniki, wiórki, orzechy, rodzynki, wymieszać i jeszcze ciepłym ciastem wyłożyć dno tortownicy o średnicy 22 cm. Odstawić do ostygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić. W rondelku rozpuścić 70 g masła, dodać mleko, budyń, cukier puder i sok z cytryny, zagotować i dokładnie pomieszać do połączenia składników. Masę lekko przestudzić, połączyć z serkami oraz żelatyną i wyłożyć na ciasto w tortownicy. Schłodzić w lodówce, aż masa stężeje. Udekorować polewą.