Przepis konkursowy

MUSZLE Z NADZIENIEM POROWO-CUKINIOWYM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
makaron muszle Lumaconi, 20 szt.
por, 0,5 szt.
średnia cukinia, 1 szt.
ząbek czosnku, 1 szt.
oliwa z oliwek, 2 łyżki
mozzarella, 1 szt.
śmietana, 100 ml
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Joanna (Kunice)
(Głosów: 53)


Zostań mistrzem kuchni

Makaron ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, uważając aby muszle się nie rozpadły. Nadzienie: Pora posiekać w kosteczkę, czosnek drobno posiekać lub wycisnąć przez praskę, cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmażyć pora, dodać czosnek i cukinię. Doprawić solą i pieprzem. Do każdej muszli nałożyć ok. 1 łyżeczkę nadzienia. Sos: Na tej samej patelni, na której było podsmażane nadzienie, podgrzać śmietanę i dorzucić starty na tarce o grubych oczkach ser mozzarella. Doprawić solą i pieprzem. Mieszać, aż do połączenia składników. Sos lekko zredukować. Na talerz wylać odrobinę sosu, na sos ułożyć nadziane muszle. Udekorować listkami kolendry. Podawać najlepiej na ciepło.
Nadziane łódeczki
Nadziane łódeczki
30-60 min. 4 średni
Głosów: 77
PSTRĄG Z LAZUROWYM FARSZEM
PSTRĄG Z LAZUROWYM...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 38
Makaron z cukinią w sosie serowym
Makaron z cukinią w...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 12
Zimny sernik na bakaliowym spodzie
Zimny sernik na...
30 min. 8 łatwy
Głosów: 4162
Dorsz, topinambur, rydze, brukselka
Dorsz, topinambur,...
30-60 min. 2 średni
Głosów: 21
Sałatka Roszpunka
Sałatka Roszpunka
30 min. 4 średni
Głosów: 4080