Składniki:
ser biały, 1kg
cukier, 2,5 szklanki
jajka, 12szt
masło, 250g
rodzynki, 10dag
budyń smietankowy, 64g
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Elżbieta (Dębica)
(Głosów: 4078)
Opłucz rodzynki,odsącz.Zmiel ser biały( dwa lub trzy razy).W rondelku na małym ogniu rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia .Posmaruj tortownice masłem i wysyp bułką tartą .Rozbij jajka ,miseczkę z białkami przykryj i wstaw do lodówki,a żółtka utrzyj z cukrem.Do utartych żółtek dodaj porcjami ser i proszek budyniowy,wciąż ucierając .Gdy masa będzie gładka wlej zimne masło i ucieraj.Dodaj rodzynki i wymieszaj.Rozgrzej piekarnik do 180 C .Ubij białka na sztywna piane z (4 jajek bitą pianę zostaw na koniec dodaj do ubijania 0,5 szklanki cukru) pozostałą resztę delikatnie połącz z masa serową .Przełóż do tortownicy. Po 30 minutach pieczenia dodaj ubita piane z cukrem i piecz 30 min.Wyjmij z piekarnika poczekaj aż wystygnie. Potem pokrój na porcje.