Składniki:
Jaja, 5 szt.
mąka pszenna, 3/4 szkl.
mąka ziemniaczana, 1/4 szkl.
cukier, 3/4 szkl.
galaretka truskawkowa, 2 szt.
śmietana 30%, 500 ml
truskawki mrożone, 1/2 kg
śmietan-fix, 3 szt.
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Dawid (Gubin)
(Głosów: 4243)
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem ( tylko na dno). Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na 3 blaty. Dodatkowo każdy z blatów można naponczować wodą z cytryną i cukrem pudrem.
Masa: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Wystudzić. Śmietanę ubić ze śmietan-fixami na sztywno. Truskawki pokroić na mniejsze kawałeczki. Do ubitej śmietany dodać tężejącą galaretkę i owoce. Blaty biszkopta przełożyć gęstą masą. Jeżeli masa zostanie można również posmarować boki tortu. Następnie udekorować według uznania. Smacznego. :)